Post-lay-up blues

Discuss and exchange views and technical information about our cars.

Moderators: scimjim, Lukeyboy46, erikscimitardemon, Roger Pennington, philhoward

Post Reply
Crowther
Posts: 462
Joined: Thu Feb 12, 2015 8:37 pm
Location: York
Has thanked: 72 times
Been thanked: 3 times

Post-lay-up blues

Post by Crowther » Sat Mar 02, 2019 8:37 pm

Finally found time to bring the Scim out of hibernation. Charged up the battery and fired him up. It starts but the moment it comes off the fast idle it dies. Spark is good, and I can't find any air leaks. Car was running well when I garaged him in December.

My suspicion is that the fuel tank problems I had last year have left some crud in the fuel system. I'm not sure why this is happening now but could blocked jets give these symptoms?


New and proud owner of "Scimba" ('72 SE5a).
Learning slowly and driving quickly...

User avatar
scimjim
RSSOC Member
Posts: 37060
Joined: Sun Oct 01, 2006 10:08 pm
Location: Gloucester
Has thanked: 122 times
Been thanked: 912 times

Post-lay-up blues

Post by scimjim » Sat Mar 02, 2019 9:26 pm

If it’s okay on fast idle (which brings the main jets into operation), the first suspect has to be the idle circuit - unscrew the idle jets and check the o-rings and maybe blow some air through? Next would be to take the top off the carb and check the float bowl for crud - are the rubber fuel pipes ethanol proof?


Jim King

SECURE DRY STORAGE FOR YOUR SCIMITAR

Current: SE5 (8Ball), TI SS1 (snotty), 1600 SS1 (G97), 1600 SS1 (C686CCR), 2.5TD SE5a (diesel 5a), 6 x random other SS1s.
Previous: SE5, 3 x SE5a, 2 x SE6a, 3 x SE6b, GTC, 2.9i GTC, 3 x 1600 SS1, 1300 SS1, Mk1 Ti Sabre, Mk1.5 CVH Sabre
Chief mechanic for: 1400 K series SS1 (Megan3), 1400 CVH EFi SS1 (Grawpy), 1300 SS1 (Number One) & Sarah's coupe.
CURE THE FAULT - NOT THE SYMPTOMS

Crowther
Posts: 462
Joined: Thu Feb 12, 2015 8:37 pm
Location: York
Has thanked: 72 times
Been thanked: 3 times

Post-lay-up blues

Post by Crowther » Tue Mar 12, 2019 10:56 pm

Thanks Jim. I owe you one, or ten - not sure of the current tally. Cleaning out the idle jets and blowing some air into their recesses has got my Scim running. A bit lumpy but I'll go over the jets and fuel filters again soon to be sure.
Last edited by Crowther on Tue Apr 30, 2019 3:09 pm, edited 1 time in total.


New and proud owner of "Scimba" ('72 SE5a).
Learning slowly and driving quickly...

User avatar
scimjim
RSSOC Member
Posts: 37060
Joined: Sun Oct 01, 2006 10:08 pm
Location: Gloucester
Has thanked: 122 times
Been thanked: 912 times

Post-lay-up blues

Post by scimjim » Tue Mar 12, 2019 11:44 pm

Great stuff :D


Jim King

SECURE DRY STORAGE FOR YOUR SCIMITAR

Current: SE5 (8Ball), TI SS1 (snotty), 1600 SS1 (G97), 1600 SS1 (C686CCR), 2.5TD SE5a (diesel 5a), 6 x random other SS1s.
Previous: SE5, 3 x SE5a, 2 x SE6a, 3 x SE6b, GTC, 2.9i GTC, 3 x 1600 SS1, 1300 SS1, Mk1 Ti Sabre, Mk1.5 CVH Sabre
Chief mechanic for: 1400 K series SS1 (Megan3), 1400 CVH EFi SS1 (Grawpy), 1300 SS1 (Number One) & Sarah's coupe.
CURE THE FAULT - NOT THE SYMPTOMS

Crowther
Posts: 462
Joined: Thu Feb 12, 2015 8:37 pm
Location: York
Has thanked: 72 times
Been thanked: 3 times

Post-lay-up blues

Post by Crowther » Tue Apr 30, 2019 3:10 pm

Scim has deteriorated a bit since. I have cleaned out the idle jets a few times. Are they interchangeable? I'm concerned I might have swapped the sides by mistake...


New and proud owner of "Scimba" ('72 SE5a).
Learning slowly and driving quickly...

Crowther
Posts: 462
Joined: Thu Feb 12, 2015 8:37 pm
Location: York
Has thanked: 72 times
Been thanked: 3 times

Post-lay-up blues

Post by Crowther » Tue Apr 30, 2019 3:47 pm

Ignore that - they most definitely are not!
I've cleaned the idle jets and blown out the passages again (just with a can of compressed air) and all is well again.


New and proud owner of "Scimba" ('72 SE5a).
Learning slowly and driving quickly...

Post Reply

Return to “General Technical Discussion”