GTC 404 MOT electric advice needed

Moderators: scimjim, Lukeyboy46, erikscimitardemon, Roger Pennington, philhoward

willholderogri
RSSOC Member
Posts: 1020
Joined: Sat Aug 21, 2010 10:47 pm
Location: chippenham
Has thanked: 164 times
Been thanked: 29 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by willholderogri » Tue May 14, 2019 12:03 pm

any more news ron have you taken the mechanical link off yet if so what was the result ?


1962 mini, bedford CA , KR200. morris 1000, mini pickup.several escorts,ford grandad.ford cortina X2 ,astra, SE5A x 2 ,ford focus.

RonH
RSSOC Member
Posts: 251
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:37 am
Location: Newcastle under Lyme
Has thanked: 19 times
Been thanked: 7 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by RonH » Tue May 14, 2019 7:24 pm

Apologies for text format. In a rush to get to Noggin.
yes thanks will. just found without the crank arm connected the motor runs fine both fast and slow.
now looking into rack and wheel boxes. wheel box locking nut extremely over tightened during the very recent front end respray. so will slacken off and see what happens. but off to noggin night right now.



willholderogri
RSSOC Member
Posts: 1020
Joined: Sat Aug 21, 2010 10:47 pm
Location: chippenham
Has thanked: 164 times
Been thanked: 29 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by willholderogri » Tue May 14, 2019 9:32 pm

That good news it may well be your original motor was ok as well


1962 mini, bedford CA , KR200. morris 1000, mini pickup.several escorts,ford grandad.ford cortina X2 ,astra, SE5A x 2 ,ford focus.

RonH
RSSOC Member
Posts: 251
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:37 am
Location: Newcastle under Lyme
Has thanked: 19 times
Been thanked: 7 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by RonH » Tue May 14, 2019 11:57 pm

Will. The motor working fine is my original wiper motor. :D I've just released it from the crank arm. The new one is still in the box. :wink:



willholderogri
RSSOC Member
Posts: 1020
Joined: Sat Aug 21, 2010 10:47 pm
Location: chippenham
Has thanked: 164 times
Been thanked: 29 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by willholderogri » Wed May 15, 2019 6:38 am

That's lucky you can return it .I'm surprised the fuse did not blow though .Make sure its the correct rating .It's rare for the wipers to just stop. I bet you are cursing the respray now.


1962 mini, bedford CA , KR200. morris 1000, mini pickup.several escorts,ford grandad.ford cortina X2 ,astra, SE5A x 2 ,ford focus.

RonH
RSSOC Member
Posts: 251
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:37 am
Location: Newcastle under Lyme
Has thanked: 19 times
Been thanked: 7 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by RonH » Wed May 15, 2019 9:32 am

Well the Scimitar bonnet was always a bee in my
bonnet from the day it was pointed out to me that it had a bulge on the passenger side (I never spotted it when I bought the car). So it's been a long time coming - 4 years.



RonH
RSSOC Member
Posts: 251
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:37 am
Location: Newcastle under Lyme
Has thanked: 19 times
Been thanked: 7 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by RonH » Wed Jun 05, 2019 8:17 pm

Still no MOT date booked for 404😖
Update.
Wipers now working.
Found to be over tightening of one wiper wheel box nut by the enthusiastically helpful paint shop.
On the plus side I have an original Lucas wiper motor 16w etc. Returned the one I bought locally (from H Bowers a14w something) as my toothed gear wheel was too big a diameter to fit in the case housing.
A25C4768-1B1B-4755-9CD8-1BD8D1D4DDA7.jpeg
A25C4768-1B1B-4755-9CD8-1BD8D1D4DDA7.jpeg (240.3 KiB) Viewed 888 times
Electric fuel pump working.
Found to be the totally wrong size of 'o' ring seals fitted in the brand new Hucco pump. Returned the Facet cube type fuel unit as it was not suitable for suction in the engine bay.
On the positive side I now have 2 new Hucco spare pumps. Plus a new Malpassi filter king sitting in a box.
Main beam headlights are now holding up the MOT booking date.:w
Headlights and indicators were working fine when I found and repaired the broken wire at the back of the engine bay fuse box. However, now the main beam is fine but switching to full beam the drivers driving side indicator won't flash and the front fog lights come on even though they are switched off. Multi switch won't turn off full the beam blue indicator or drivers side orange indicator indicator (those situated in the car bezel) so I have to turn light switch off and start again with main beam. Hazard lights work ok on full beam.
I guess it's an earth problem and maybe I've disturbed something. Any ideas where to start.

Sent from my iPhone



willholderogri
RSSOC Member
Posts: 1020
Joined: Sat Aug 21, 2010 10:47 pm
Location: chippenham
Has thanked: 164 times
Been thanked: 29 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by willholderogri » Thu Jun 06, 2019 7:49 am

hi Ron its certainly sounds like the earth has failed on that side of the car and its all feeding back through the other lights


1962 mini, bedford CA , KR200. morris 1000, mini pickup.several escorts,ford grandad.ford cortina X2 ,astra, SE5A x 2 ,ford focus.

RonH
RSSOC Member
Posts: 251
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:37 am
Location: Newcastle under Lyme
Has thanked: 19 times
Been thanked: 7 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by RonH » Thu Jun 06, 2019 9:25 am

Cheers Will
Will have a closer look at what I've done.
Two steps forward one step back. But it's a good feeling to here the engine ticking over now it has a fuel supply. :lol:



User avatar
scimjim
RSSOC Member
Posts: 38181
Joined: Sun Oct 01, 2006 10:08 pm
Location: Gloucester
Has thanked: 143 times
Been thanked: 1011 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by scimjim » Thu Jun 06, 2019 10:30 am

As fog lights and main beam are involved, I’d suspect relays (particularly as the main beam sticks on).


Jim King

SECURE DRY STORAGE FOR YOUR SCIMITAR

Current: SE5 (8Ball), TI SS1 (snotty), 1600 SS1 (G97), 1600 SS1 (C686CCR), 2.5TD SE5a (diesel 5a), 6 x random other SS1s.
Previous: SE5, 3 x SE5a, 2 x SE6a, 3 x SE6b, GTC, 2.9i GTC, 3 x 1600 SS1, 1300 SS1, Mk1 Ti Sabre, Mk1.5 CVH Sabre
Chief mechanic for: 1400 K series SS1 (Megan3), 1400 CVH EFi SS1 (Grawpy), 1300 SS1 (Number One) & Sarah's coupe.
CURE THE FAULT - NOT THE SYMPTOMS

RonH
RSSOC Member
Posts: 251
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:37 am
Location: Newcastle under Lyme
Has thanked: 19 times
Been thanked: 7 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by RonH » Thu Jun 06, 2019 12:40 pm

Cheers Jim
Will have a look. I guess this is one of those tucked behind the glove box?



User avatar
philhoward
RSSOC Member
Posts: 25368
Joined: Tue Aug 29, 2006 5:41 pm
Location: Staffs, UK
Has thanked: 65 times
Been thanked: 646 times
Contact:

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by philhoward » Thu Jun 06, 2019 12:43 pm

Yep - they should be Ignition Control, Main Beam and Fog light I think?


Phil Howard
Scimitarweb Forum Admin
SS1 1600 Rooster Turbo; Sabre Mk1.5, Sabre Mk2
Previous: SE5/5a/SS1 No.1/SS1 Rooster/SS1 1800Ti/SE5a 24 Valve
http://www.ss1turbo.com
Never try and argue with an idiot. They drag you down to their level, then beat you based on experience.

User avatar
Roger Pennington
RSSOC Member
Posts: 20168
Joined: Tue Aug 29, 2006 9:43 pm
Has thanked: 157 times
Been thanked: 539 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by Roger Pennington » Thu Jun 06, 2019 2:03 pm

Worth noting that on 6/6a at least, the main beam relay only relays the outer main beams, the inner main beams act as the trigger. Also IIRC the fog light relay is triggered by sidelights coming on, and then switches on the power supply for the rear and front fogs. So the fog light switch is still switching the full current :roll: I'm not absolutely sure about the 6b & GTC, I think the main difference is that they have an extra fuse box at the front? (Disclaimer - I guess 404 might have been upgraded during the rebuild too?)


....Roger

RSSOC member (since 1982)
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Image

"Condition can be bought at any time; Originality, once lost, is gone forever" - Doug Nye

User avatar
Corky
RSSOC Member
Posts: 11258
Joined: Sun Sep 24, 2006 5:02 am
Location: Macclesfield
Has thanked: 269 times
Been thanked: 220 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by Corky » Thu Jun 06, 2019 4:57 pm

Roger Pennington wrote:
Thu Jun 06, 2019 2:03 pm
(Disclaimer - I guess 404 might have been upgraded during the rebuild too?)
I kept the electrics as standard when I rebuilt it. Though I did change some of the original round relays for square ones of the same spec’.


Steve
Current:- SS1 Ti RG sprint car, Honda S2000, VW Touareg 3.0 V6
Prev:- Sabre Ti, 3xSS1 Ti, SS1 16v Turbo Racer, 5XGTC, 2XSE6B, 2XSE5A, 2XV6 Coupe, Sabre 6
Project Threads & YouTube

“It's not the winning, it's the taking apart that counts"

RonH
RSSOC Member
Posts: 251
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:37 am
Location: Newcastle under Lyme
Has thanked: 19 times
Been thanked: 7 times

GTC 404 MOT electric advice needed

Post by RonH » Mon Jun 10, 2019 9:12 am

Update.
Last night I switched everything on to fully test the whole lights and indicator sequence again. Every single thing working as it should. I've not touched a thing. :shock:
So right now I can't trace the fault. :roll:



Post Reply

Return to “Se6/6a/6b/GTC”