Am I inhibited ?

Discuss and exchange views and technical information about our cars.

Moderators: scimjim, philhoward, Lukeyboy46, erikscimitardemon, Roger Pennington

User avatar
scimjim
RSSOC Member
Posts: 37712
Joined: Sun Oct 01, 2006 10:08 pm
Location: Gloucester
Has thanked: 136 times
Been thanked: 967 times

Am I inhibited ?

Post by scimjim » Mon Jul 22, 2019 12:39 am

Have you checked the starter relay for power yet? It’s behind the glove box on a 6 series/GTC.


Jim King

SECURE DRY STORAGE FOR YOUR SCIMITAR

Current: SE5 (8Ball), TI SS1 (snotty), 1600 SS1 (G97), 1600 SS1 (C686CCR), 2.5TD SE5a (diesel 5a), 6 x random other SS1s.
Previous: SE5, 3 x SE5a, 2 x SE6a, 3 x SE6b, GTC, 2.9i GTC, 3 x 1600 SS1, 1300 SS1, Mk1 Ti Sabre, Mk1.5 CVH Sabre
Chief mechanic for: 1400 K series SS1 (Megan3), 1400 CVH EFi SS1 (Grawpy), 1300 SS1 (Number One) & Sarah's coupe.
CURE THE FAULT - NOT THE SYMPTOMS

Korporal brunhausen
Posts: 7
Joined: Wed Jun 12, 2019 2:31 pm

Am I inhibited ?

Post by Korporal brunhausen » Mon Jul 29, 2019 11:42 am

thanks Scimjim, I hadn't got that far cos I couldn't make any progress with the r/inhibitor due to access probs. there's power in the wire to it.
I've now done the starter relay as you suggested and the relay functions and there is power there. I think I'll look at the solenoid next. I still have the r/inhibitor prob to sort, I can't even get the lead back on!
Can you confirm that I am right in assuming that the order of things is the ignition switch, inhibitor, starter relay, starter relay ,solenoid relay, and solenoid itself?
Many thanks all.



User avatar
scimjim
RSSOC Member
Posts: 37712
Joined: Sun Oct 01, 2006 10:08 pm
Location: Gloucester
Has thanked: 136 times
Been thanked: 967 times

Am I inhibited ?

Post by scimjim » Mon Jul 29, 2019 12:29 pm

Wiring diagram here

Order is: Ignition switch, starter relay, starter solenoid. The inhibit/reverse switch provides an earth to the starter relay when it’s in the correct position (neutral or park) so if you don’t have the plug on it, the starter relay shouldn’t energise.


Jim King

SECURE DRY STORAGE FOR YOUR SCIMITAR

Current: SE5 (8Ball), TI SS1 (snotty), 1600 SS1 (G97), 1600 SS1 (C686CCR), 2.5TD SE5a (diesel 5a), 6 x random other SS1s.
Previous: SE5, 3 x SE5a, 2 x SE6a, 3 x SE6b, GTC, 2.9i GTC, 3 x 1600 SS1, 1300 SS1, Mk1 Ti Sabre, Mk1.5 CVH Sabre
Chief mechanic for: 1400 K series SS1 (Megan3), 1400 CVH EFi SS1 (Grawpy), 1300 SS1 (Number One) & Sarah's coupe.
CURE THE FAULT - NOT THE SYMPTOMS

willholderogri
RSSOC Member
Posts: 978
Joined: Sat Aug 21, 2010 10:47 pm
Location: chippenham
Has thanked: 156 times
Been thanked: 28 times

Am I inhibited ?

Post by willholderogri » Mon Jul 29, 2019 1:14 pm

If the plug is off just short the pins out this should eliminate the inhibitor switch .make sure it's in neutral because if it fires up the car will start moving .


1962 mini, bedford CA , KR200. morris 1000, mini pickup.several escorts,ford grandad.ford cortina X2 ,astra, SE5A x 2 ,ford focus.

User avatar
scimjim
RSSOC Member
Posts: 37712
Joined: Sun Oct 01, 2006 10:08 pm
Location: Gloucester
Has thanked: 136 times
Been thanked: 967 times

Am I inhibited ?

Post by scimjim » Mon Jul 29, 2019 2:08 pm

I think it’s a 3 pin switch as it’s the reverse switch too, so you have to short the correct two 😀


Jim King

SECURE DRY STORAGE FOR YOUR SCIMITAR

Current: SE5 (8Ball), TI SS1 (snotty), 1600 SS1 (G97), 1600 SS1 (C686CCR), 2.5TD SE5a (diesel 5a), 6 x random other SS1s.
Previous: SE5, 3 x SE5a, 2 x SE6a, 3 x SE6b, GTC, 2.9i GTC, 3 x 1600 SS1, 1300 SS1, Mk1 Ti Sabre, Mk1.5 CVH Sabre
Chief mechanic for: 1400 K series SS1 (Megan3), 1400 CVH EFi SS1 (Grawpy), 1300 SS1 (Number One) & Sarah's coupe.
CURE THE FAULT - NOT THE SYMPTOMS

Korporal brunhausen
Posts: 7
Joined: Wed Jun 12, 2019 2:31 pm

Am I inhibited ?

Post by Korporal brunhausen » Mon Aug 19, 2019 10:24 am

I've had a.bit RNR from my non cranking SE6 by tidying up the engine bay, time well spent etc. The immobiliser is the Thatcham approved Autowatch 239 TI which appears to be functioning normally, BUT when I Googled this I found some reference to symtoms the same as I've got. When they came to start they couldn't get the starter to turn.....
Has anyone ever had this prob with a scim?
Meanwhile,with newly reacquired enthusiasm, I'm working my way back thro those 40 odd year old wires more thoroughly with the hope of more progress.
Also, has anyone any idea of which two of the three wires on the inhibitor ( or red/ white , green and green/brown) I would need to short out to bypass it?

MAny thanks for all the help thus far.



Post Reply

Return to “General Technical Discussion”