Page 3 of 3

Scimitar will not start

Posted: Thu Feb 28, 2019 8:27 pm
by noel6071
philhoward wrote:
Thu Feb 28, 2019 1:52 pm
Without any choke, you're going to have a right time getting it to fire from cold, irrespective of how strong or weak the spark is.
I opened the choke manually and the car has attempted to start while cranking the engine I have the battery on charge again to build it up so hopefully she will go

Scimitar will not start

Posted: Thu Feb 28, 2019 8:40 pm
by AJL Electronics
Make sure that you give the throttle two or three full strokes first.

Scimitar will not start

Posted: Thu Feb 28, 2019 9:04 pm
by noel6071
AJL Electronics wrote:
Thu Feb 28, 2019 8:40 pm
Make sure that you give the throttle two or three full strokes first.
The next problem I have is the accelerator cable has snapped

Scimitar will not start

Posted: Thu Feb 28, 2019 9:17 pm
by noel6071
[image]Image/image]

Scimitar will not start

Posted: Thu Feb 28, 2019 9:26 pm
by noel6071
[imageImage[/image]

Scimitar will not start

Posted: Thu Feb 28, 2019 10:16 pm
by noel6071
Its attempting to start was running for a couple of seconds and cut out on a couple of occasions

Scimitar will not start

Posted: Thu Feb 28, 2019 10:32 pm
by AJL Electronics
The issue with those "choke conversions" is that there is no provision for fast idle, making your life very difficult. In the interim, I would suggest turning up the idle speed screw a couple of turns and try again. You want about 2000RPM after cold starting, for a few minutes. As it warms up you can wind it back down as required.

Scimitar will not start

Posted: Thu Feb 28, 2019 10:40 pm
by noel6071
Just to add insult to injury the starter appears to have burned out I think the way things are going my can of petrol be going inside the car along with a spark

Scimitar will not start

Posted: Fri Mar 01, 2019 12:34 am
by rebel alliance
Hard to see but are you sure the cables snapped.Looks like the end has just pulled through the hole in the linkage ?

Scimitar will not start

Posted: Fri Mar 01, 2019 7:40 am
by noel6071
rebel alliance wrote:
Fri Mar 01, 2019 12:34 am
Hard to see but are you sure the cables snapped.Looks like the end has just pulled through the hole in the linkage ?
I checked it again its not snapped just was out of the linkage, when pressing the accelerator fully it jams up and doesn't spring back like it should there seems to be some issue with the spring back mechanism on the carb

Scimitar will not start

Posted: Fri Mar 01, 2019 8:04 am
by Oldconn
Is it an automatic? I think I can see a cable connected to the end of the throttle spindle, going down the back of the engine ? Automatics have a relay to prevent them being started in gear, which could be failing/faulty, causing your problem. If it's an automatic gearbox, you need advice from someone who owns one.

Scimitar will not start

Posted: Fri Mar 01, 2019 8:19 am
by rebel alliance
You should have a throttle return spring as well as the one built in the carb looks like its missing...any spring will do some on ebay

Scimitar will not start

Posted: Fri Mar 01, 2019 8:25 am
by noel6071
rebel alliance wrote:
Fri Mar 01, 2019 8:19 am
You should have a throttle return spring as well as the one built in the carb looks like its missing...any spring will do some on ebay
That could be the problem its certainly not springing back into place, its an automatic if anyone has any picture of this part of the carb where the accelerator cable joins be much appreciated

Scimitar will not start

Posted: Fri Mar 01, 2019 8:28 am
by noel6071
Oldconn wrote:
Fri Mar 01, 2019 8:04 am
Is it an automatic? I think I can see a cable connected to the end of the throttle spindle, going down the back of the engine ? Automatics have a relay to prevent them being started in gear, which could be failing/faulty, causing your problem. If it's an automatic gearbox, you need advice from someone who owns one.
Yes she is the SE5a its it neutral and engine won't turn in any other gear so that side of things seems to be ok, she nearly went last night ran for a couple of seconds in the process of trying again turned ignition for too long and buggered up the starter so will get another one fitted and report back next week I will try turning up the idle as mentioned until I get the accelerator sorted.

Scimitar will not start

Posted: Fri Mar 01, 2019 8:46 am
by noel6071
[image]Image/image]