Page 1 of 2

do i have a piece missing? Speedo drive - resolved?

Posted: Wed Jun 13, 2018 9:39 am
by Tinker man
good morning all,

basic question again, but i have tried to find an answer and failed so far, so its time to ask a friend.

last night i went to change the speedo drive on my 6a Auto C3. after some issues with the clamp on the gearbox end, i thought i was having success when i pulled the cable through and connected to the speedo head unit ok. then things took a turn for the worse at the gearbox end.

some history: the car when it came to me didnt have a working speedo. the needle bounced all over the shop. then stopped altogether. assumed cable and on looking underneath sure enough the cable had been dragging on the road and worn straight through. so piece of outer cable attached to gearbox end with no inner, and the rest still attached to the speedo dash unit. straight forward replacement then... it seems not and i am stumped.

as stated above clip end in the cabin sorted. but, the gearbox end is odd. the fitting on the outer cable of the new one is the same as the old one (see pictures). the clamp now modified to go over the new cable is fine and fits correctly. however when connected the square drive just pokes through the hole into the gearbox connected to nothing! on inspection it seems that the hole into the box is threaded. so my options are:

1. its the wrong cable and has the wrong gearbox end? are there different ones for manual and auto?
2. there is a piece missing in the gearbox that the cable should attach to? such as a cable drive piece....
3. the threaded piece i can see in the gearbox is actually a plug into the casing and should pull out (maybe on a seal of some sort)? and i can pull this out.
4. combination of the above
5. something different altogether

nothing fell out when i removed the old one, and how did the speedo work before, albeit bouncing.. perhaps just dragging on the road was turning the cable? so what seemed an easy job has me stumped. all help gratefully received as ever. i do seem to be asking a lot of questions! i dont know what to do next. hopefully th epictures make sense.

thank you, Ian.
gearbox end old cable.jpg
old broken cable gearbox end piece
gearbox end old cable.jpg (141.85 KiB) Viewed 513 times
gearbox end threaded.jpg
is this an insert in the box?
gearbox end threaded.jpg (101.7 KiB) Viewed 513 times
gearbox modified clamp.jpg
clamp modified to go over cable
gearbox modified clamp.jpg (115.45 KiB) Viewed 513 times
gearbox new cable ends.jpg
is this the right cable for an auto C3?
gearbox new cable ends.jpg (90.26 KiB) Viewed 513 times

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 9:47 am
by philhoward
Looks like you’ve already got the remains of a cable in the gearbox?

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 9:48 am
by philhoward
Delay my last - I think that’s the actual speedo drive (gear).

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 9:50 am
by Tinker man
hi Phil,

do you think that this should "pull" out with a bolt threaded into that hole? therefore i have the wrong end on my new cable? or would this be a separate piece that picks up the drive from the gearbox and something is missing?

thank you, Ian.

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 9:52 am
by Tinker man
didnt see the last comment Phil,

so again i have to ask is something missing as the cable has nothing to attach to?

thanks

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 10:20 am
by scimjim
It should look like this (3 rod box)
927D5E85-7646-4EBF-8BA5-F6CAB19031BA.jpeg
927D5E85-7646-4EBF-8BA5-F6CAB19031BA.jpeg (255.96 KiB) Viewed 489 times
2 rod box
01901CFA-A71B-4934-93A2-5525FFB0EB32.jpeg
01901CFA-A71B-4934-93A2-5525FFB0EB32.jpeg (249.61 KiB) Viewed 489 times
4 speed
88FB1F74-46BF-409C-9390-5DAB01CA4E9F.jpeg
88FB1F74-46BF-409C-9390-5DAB01CA4E9F.jpeg (510.99 KiB) Viewed 487 times
And the clamp looks like this
574354CD-FA34-4E63-BF27-ADF65344AE8B.jpeg
574354CD-FA34-4E63-BF27-ADF65344AE8B.jpeg (509.49 KiB) Viewed 489 times

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 10:29 am
by scimjim
Which just pulls out c/w the speedo drive gear
9E72D75D-705B-4400-8E75-C2B70C64BDFE.jpeg
9E72D75D-705B-4400-8E75-C2B70C64BDFE.jpeg (471.85 KiB) Viewed 486 times

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 10:42 am
by Tinker man
Hi Jim,

thanks for the detailed reply. is that the same for the auto box then? from the pictures it seems i have the drive gear missing.

thanks very much, Ian.

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 12:20 pm
by scimjim
Yep (I didn’t post a pic because the only auto box I have here has the drive removed)
8F805FF1-146B-4114-829D-C3F014C75CE8.jpeg
8F805FF1-146B-4114-829D-C3F014C75CE8.jpeg (442.4 KiB) Viewed 449 times

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 12:54 pm
by Tinker man
fabulous! i can remove tonight. now just got to find a new one! :-)

thanks ever so much Jim.

BR Ian. (thats Best regards Ian, not crappy spelling of Brian!)

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 1:08 pm
by scimjim
There are different drives available so I think you need to count the teeth on the one you have to start with. Some (type 9?) are colour coded.

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 1:43 pm
by Tinker man
Hi Jim,

that is where the problems start... i only have the piece that is in the gearbox, which seems to be incomplete. i will remove what i have and see where that takes me.

no doubt i will be back on in due course!

thanks again

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 5:06 pm
by Tinker man
Ok. Now I have removed the drive from the gearbox I understand what you were telling me.

I need a cable with a different end to screw into the drive or a piece that screws onto the drive unit. As the one I have won’t engage. call to GW tomorrow. At least I do have a drive unit😀

Appreciate the patience. Ian.
image.jpg
image.jpg (357.26 KiB) Viewed 406 times
image.jpg
image.jpg (395.7 KiB) Viewed 406 times

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 5:07 pm
by Tinker man
image.jpg
image.jpg (302.56 KiB) Viewed 406 times

do i have a piece missing? Speedo drive

Posted: Wed Jun 13, 2018 5:41 pm
by scimjim
The cable is correct - I didn’t know the outer part of the drive screwed in?